EETCAFÉ DE DAM

VOOR GEZELLIG ETEN & DRINKEN.

Ons eetcafé is gevestigd op de grens van Zuid-Holland en Utrecht in de gemeente Molenlanden. Tijdens het voorjaar en de zomermaanden kunt u op ons terras genieten van een prachtig uitzicht op het monumentale stadhuis uit 1697. Op enkele kilometers van Nieuwpoort is Zilverstad Schoonhoven te vinden. De wereldberoemde molens van Kinderdijk bevinden zich op 20 kilometer afstand.

HISTORIE

EETCAFÉ DE DAM NIEUWPOORT.

De van oorsprong ‘herberg met uitspanning’ dateert net als het oude raadhuis van (voor) 1697. In ‘De uitspanning’ c.q. stalhouderij aan de Buitenhaven verzorgde de herbergier behalve de dorstige mens ook vervoer met paard en wagen.

HISTORIE

VESTINGSTADJE NIEUWPOORT.

Nieuwpoort kreeg al in het jaar 1283 stadsrechten. Door de ligging van het stadje op de grens van Holland en Utrecht kreeg het in de loop der jaren veel strijd te verduren met verschillende belegeringen. De oorlog tegen Lodewijk XIV in de 17e eeuw heeft ervoor gezorgd dat de stad werd opgenomen in de Oude Hollandse Waterlinie en voor de aanleg van de vestingwerken. In Nieuwpoort is het oude stadhuis te vinden dat in 1697 werd gebouwd. In 1795 verloor de vesting zijn functie toen de Franse troepen Nederland veroverden. Tijdens de watersnood van 1809 en de stormvloed in 1820 boden de vestingwallen bescherming tegen het dreigende water. In 1973 zijn diverse restauraties uitgevoerd aan verschillende gebouwen in het mooie vestingstadje. Nieuwpoort heeft momenteel ruim 1.350 inwoners.

MENU   EETCAFÉ DE DAM

BENIEUWD WAT WIJ OP ONZE MENUKAART HEBBEN STAAN? BEKIJK ONZE GERECHTEN